visvakantie nederland

Visbestemmingen Nederland

Visvakantie in Nederland

  Terug naar visvakanties in Europa

Op visvakantie in eigen land? Natuurlijk hoef je helemaal niet ver te reizen om op een mooie visstek een hengeltje uit te gooien! Maar voor het zover is, zul je eerst moeten zorgen dat alle vergunningen en documenten in orde zijn. Zo kun je onbezorgd genieten van je favoriete hobby!

Wet- en regelgeving

Om te mogen vissen in Nederland moet je in het bezit zijn van een VISpas. De VISpas is te verkrijgen bij hengelsportzaken en hengelsportverenigingen in je eigen buurt. Ook kun je online lid worden van een hengelsportvereniging, waarna je je VISpas opgestuurd krijgt.
 
Er zijn verschillende types VISpassen verkrijgbaar.

VISpas

Deze krijg je automatisch als je lid wordt van een hengelsportvereniging. De VISpas is geldig om met 2 hengels en alle toegestane aassoorten te vissen in verschillende typen water. Bovendien kun je met een VISpas ook roof- en nachtvissen. Het water moet wel op de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren staan. Kosten: tussen de €25 tot €45.

Kleine VISpas

Als je uitsluitend overdag vist, met één hengel en aangewezen aassoorten, is de Kleine Vispas een goede keuze. Hiermee mag je vissen in rivieren en scheepvaartkanalen in wateren die op deKleine Lijst van Viswateren vermeld staan. Kosten: rond de €11,50.

JeugdVISpas

Voor kinderen jonger dan 14 jaar is een JeugdVISpas verkrijgbaar. Hiermee mag je in dezelfde wateren vissen als met een normale VISpas, met twee hengels of op roofvis. De kosten van een JeugdVISpas zijn tussen de €5 en €7,50.

Als je als kind jonger dan 14 jaar maar met één hengel vist en met aangewezen aassoorten, heb je alleen een Jeugdvergunning nodig. De kosten zijn hierbij afhankelijk van de betreffende verenigingscontributie.

Kinderen onder 14 jaar die met één hengel en onder begeleiding van een volwassene vissen, hebben geen visdocumenten nodig. De volwassene moet uiteraard wel in het bezit zijn van de juiste VISpas.

Sportvisserij Nederland heeft een schema opgesteld waarin je duidelijk per VISpas kunt zien welke regels eraan zijn verbonden. Neem altijd je VISpas mee als je gaat vissen, alsmede de betreffende lijst van wateren waarin je mag vissen.

Aangewezen aassoorten

Als je in het bezit bent van een Kleine VISpas of een Jeugdvergunning, is het alleen toegestaan om met aangewezen aassoorten te vissen. Deze aassoorten zijn: brood, aardappel, deeg, kaas, granen & zaden, en worm. Ook: steurkrab, insecten, insectenlarven en nabootsingen daarvan, mits niet groter dan 2,5 centimeter.

Sportvisserij Nederland

Op de website van Sportvisserij Nederland vind je een compleet overzicht van alle reglementen met betrekking tot de vispas. Ook kun je hier een VISpascheck uitvoeren om erachter te komen welke vispas het meest geschikt is voor jouw manier van vissen.

Mag ik in dit water vissen?

Op deze website vind je een compleet overzicht van alle viswateren, waar je ook kunt controleren of je er met je VISpas mag vissen.

LET OP: check van tevoren altijd of het water waar je in wil vissen openbaar staatwater betreft. Indien een vereniging de rechten over het water heeft, zul je naast je VISpas nog een extra vergunning aan moeten schaffen om in het water te mogen vissen.


Zeevissen

Een visvakantie in Nederland biedt de ideale gelegenheid om je geluk eens op zee te beproeven. Zeeland, Zuid- en Noord-Holland, Friesland en Groningen grenzen allemaal direct aan de zee en bieden daarmee tal van mogelijkheden om een visstek aan zee op te zoeken. Met name rondom Hoek van Holland vind je veel goede zeevisstekken, omdat de Nieuwe Waterweg hier tot ver landinwaarts doorloopt. Hierdoor hoef je niet per se een stek direct aan zee te zoeken om zeevissen te vangen.Er is een speciale zeeVISpas verkrijgbaar, waarmee je toestemming hebt om te vissen in belangrijke kustwateren die op de Lijst van Zeevismogelijkheden geregistreerd staan.
zeevissen nederland

Viswateren per provincie

Nederland, het waterland. Overal waar je komt, kom je water tegen: rivieren, meren, plassen, polders, noem maar op. Om het wat overzichtelijker te maken, hebben we hieronder een overzicht opgesteld van de meest populaire visplaatsen in Nederland.

Friesland

Met haar vele meren en kanalen is Friesland één van de populairste bestemmingen in Nederland om te gaan vissen. Er is ruim 16.000 hectare aan viswater te vinden en ook al kan het bij mooi weer wat drukker zijn door de pleziervaart en andere watersportactiviteiten, de sportvisser zal altijd wel een rustige visstek kunnen vinden. Friesland heeft de natuur hoog in het vaandel staan en daarom is het niet overal toegestaan om te vissen. Ga dit dus van tevoren goed na voordat je een visstek uitkiest. Enkele populaire plaatsen om te gaan vissen zijn Appelscha, Dokkum, Franeker, Makkum, Sneek en Leeuwarden.Verder zijn de volgende wateren de moeite waard om even toe te lichten:

Bergumermeer (Burgumer Mar)
Het Bergumermeer is een oude zeearm en is te vinden ten oosten van Bergum. Het meer is met 1,5 tot 2 meter niet extreem diep, maar bevat toch een goed visbestand. Karpers zullen hier niet snel gevangen worden maar witvis, snoekbaars en snoek des te meer. Het meer is goed bereikbaar per auto.

Stadsgrachten Sneek
Ook in Sneek zijn veel grachten te vinden, die vol met vis zitten. Het enige minpuntje is dat dit algemeen bekend is en het dus bijna altijd vrij druk is op de grachten. Voor degenen die hier geen problemen mee hebben zal het resultaat echter zeer bevredigend zijn: het visbestand is erg gezond en bestaat uit onder andere kolbleien, blankvoorn, winde maar ook roofvissen als snoek en baars.

Put van Nederhorst
Deze put ligt bij Joure en is ongeveer 28 hectare groot. De diepte van de put is gemiddeld zo'n 21 meter. Er zijn in het verleden veel karpers uitgezet, wat dus ook de voornaamste vangst in dit water is.

Groningen

Groningen heeft veel mooi water te bieden waarin zich verschillende vissoorten bevinden. Zo kun je verschillende, grote(re) kanalen in de provincie vinden. Ook plassen een vijvers bieden je meer dan genoeg visstekken om eens rustig een hengeltje uit te werpen.Hamburgervijver
In het oosten van Groningen bevindt zich een kleine vijver met een oppervlakte van zo'n 2 hectare. De vijver staat vooral bekend onder karpervissers vanwege de schub- en spiegelkarpers die er gevangen kunnen worden. Dankzij de omliggende huizen en flatgebouwen zit je hier goed beschut tegen de wind.

Lettelberterplas

Deze plas ligt in het gelijknamige dorpje Lettelbert en heeft een oppervlakte van zo'n 14 hectare. De plas wordt veel bezocht door wandelaars en aan de  zuidkant van het meer bevindt zich ook een klein zwemstrandje. Het visbestand in de plas bestaat vooral uit karper.Visvijvers Beek en Bron
Deze 4 vijvers zijn speciaal aangelegd voor het forel- en karpervissen en bevinden zich in het dorpje Niebert. De 3 oorspronkelijke visvijvers waren bedoeld voor forelvissen en in 2013 is er een vierde vijver aangelegd waarin karpers uit zijn gezet. De vijvers zijn wel betaald, je moet dus van tevoren aangeven in welke vijver je wil vissen en de betaling doen. Daarna kun je een plekje aan de vijver uitzoeken. Forellen mogen hier niet teruggezet worden, karpers móéten juist teruggezet worden. De beheerders verhuren verschillende visbenodigdheden en ook is er een schoonmaakplaats op het terrein aanwezig waar gevangen vissen schoongemaakt kunnen worden.Eemskanaal
Dit kanaal met een lengte van bijna 27 kilometer en een gemiddelde breedte van 60 meter strekt zich uit tussen de stad Groningen en Delfzijl. Met een gemiddelde diepte tot wel 8,5 meter en de aanwezigheid van bruggen leent het Eemskanaal zich uitstekend om een goede visstek uit te zoeken. Dankzij de verbindingen met andere wateren is het visbestand in het kanaal vrij uitgebreid en divers. Zo komen brasem en snoekbaars hier veel voor, maar ook baars, blankvoorn, kolblei, paling en winde zijn geen uitzonderingen. De bereikbaarheid van het kanaal is goed dankzij de aanwezigheid van een weg aan beide zijden en de mogelijkheid om je auto op de dijk te parkeren.

Noord-Willemskanaal
Het Noord-Willemskanaal loopt van Groningen naar Assen en heeft een lengte van zo'n 38 kilometer. De gemiddelde diepte van het kanaal is 2,5 meter en de breedte is gemiddeld 25 meter. De meest voorkomende vissoorten in dit kanaal zijn baars, brasem, blankvoorn, karper, aal en pos.

Ook het Van Starkenburghkanaal en het Winschoterdiep worden genoemd als goede viswateren. Hier worden wel regelmatig viswedstrijden gehouden, houd dit dus goed in de gaten.

Drenthe

Drenthe heeft veel smalle riviertjes en beekjes waar prima gevist kan worden, maar de laatste jaren zijn er ook grotere kanalen aangelegd die populair zijn  onder hengelsporters. Hieronder vind je een kleine greep uit het aanbod Drentse viswateren.
visvakantie drenthe
De Drentsche Hoofdvaart
Dit kanaal heeft een lengte van 43,8 kilometer en loopt vanaf het Meppelerdiep naar het Noord-Willemskanaal bij Assen. De meest gevangen vis is hier karper, waaronder ook schubkarpers. Ook kun je in de Drentse Hoofdvaart op snoekbaars vissen.

De Schaopwas
Deze visplas is met 1 meter vrij ondiep maar bevat veel karper. Ook kun je hier op witvis en snoek vissen. De Schaopwas (of Schaapvolte) is gelegen tussen Eext en Eexterhalte. De bodem van de plas is van leem, waardoor het waterpeil van de plas gehandhaafd blijft. De rechten over de plas vallen onder hengelsportvereniging "De Schaopwas".

Noord-Willemskanaal
Het Noord-Willemskanaal loopt van Groningen naar Assen en heeft een lengte van zo'n 38 kilometer. De gemiddelde diepte van het kanaal is 2,5 meter en de breedte is gemiddeld 25 meter. De meest voorkomende vissoorten in dit kanaal zijn baars, brasem, blankvoorn, karper, aal en pos.

Het Klein Zwanemeer
Dit meer kan een diepte tot 6 meter bereiken en is ideaal om op karpers te vissen. Ook witvis en snoek zijn hier te vinden. Ook de rechten over deze plas zijn in het bezig van hengelsportvereniging De Schaopwas, waar een vergunning €2,50 per dag kost.

Hoogeveense Vaart
Dit afwateringskanaal loopt van Meppel tot aan de Duitse grens en bevat vaak een vrij sterke stroming. De gemiddelde diepte van het kanaal is zo'n 2 meter en de bodem is niet overal gelijk. Het visbestand in het kanaal bestaat uit blankvoorn, brasem, karper en graskarper. Roofvissers zullen hier vooral snoek, snoekbaars en baars vangen.

De Mussels (plas)
Deze plas is één van de bekendste wateren van het noorden en is vrij groot met een oppervlakte van zo'n 14 hectare. De diepte van de plas varieert van 9 tot 20 meter en het water is vrij helder. De plas staat bekend als karperwater, maar ook witvis en snoek zijn hier goed vertegenwoordigd.

Oranjekanaal
Het Oranjekanaal heeft een lengte van 48 kilometer en is sinds 1976 niet meer beschikbaar voor de scheepvaart. Hierdoor vind je veel begroeiing in en langs het kanaal en staat het bekend als ideaal viswater. Het visbestand bestaat uit ruisvoorn, blankvoorn, brasem, kolblei en karpers. Roofvissers kunnen ook hier terecht voor snoek, snoekbaars en baars.

Overijssel

Overijssel bestaat voornamelijk uit zandgrondgebied waar een wirwar van riviertjes en beken doorheen looopt. In het noordwesten zijn vooral polders en  meertjes te vinden. Alles bij elkaar de ideale omstandigheden voor hengelaars! Goede visstekken zijn onder andere te vinden in de plaatsen Giethoorn, Hattem, Nijverdal, Zwolle en Hoogeveen. We hebben een aantal wateren voor je uitgelicht die volgens ervaren hengelaars de moeite waard zijn:

De LooLee
Dit beekje ligt in de omgeving van Twente en is ongeveer 20 meter breed. De diepte van de beek is maximaal 2,5 meter. Er worden regelmatig viswedstrijden gehouden. Het visbestand bestaat uit karper en zeelt.

Twentekanaal
Dit kanaal loopt door Gelderland en Overijssel en heeft een lengte van 65 kilometer. Aangrenzende steden zijn onder andere Almelo, Hengelo en Enschede.
Het water heeft een breedte tussen de 40 en 60 meter en de gemiddelde diepte is zo'n 5 meter. Het kanaal staat bekend om het karpervissen, maar ook brasem, blankvoorn, kolblei, snoekbaars en roofblei kunnen hier gevangen worden. Pas hier wel op voor de grote tankers die op het kanaal varen.

Overijssels Kanaal
Dit kanaal heeft geen scheepvaart en is dus ideaal om een dagje te vertoeven. De bodem is vaak zacht, de breedte varieert tussen de 5 en 7 meter en de gemiddelde diepte is zo'n 1 à 2 meter. Het kanaal is goed bereikbaar en de vissoorten die je hier aan kunt treffen zijn snoek, baars, blankvoorn, ruisvoorn, zeelt, brasem en soms verschillende karpersoorten. Ook snoekbaars wordt hier (bij uitzondering) gevangen.

Overijsselse Vecht
Deze rivier heeft een lengte van 167 kilometer, waarvan 60 kilometer in Nederland. De breedte ligt rond de 60 meter en de gemiddelde diepte is zo'n 3 meter. Enkele stukken bereiken echter een diepte van 6 meter diep. Afhankelijk van de hoeveelheid regen die er valt stroomt het water in verschillende snelheden. De helderheid van het water is de laatste jaren wel steeds helderder geworden. Het visbestand in de Overijsselse Vecht bestaat uit barbeel, winde, snoekbaars, snoek, brasem, blankvoorn en baars.

Kolk Marshoek
Dit water heeft een oppervlakte van ongeveer 6 hectare met een maximale diepte van 13 meter. De kolk staat in verbinding met de Overijsselse Vecht, via een klein kanaaltje. Dit zorgt ervoor dat alle soorten die in de Vecht voorkomen, ook hier aan de haak worden geslagen. Let wel op: in de kolk mag alleen de noordelijke, oostelijke en zuidelijke oever bevist worden.
 
visvakantie in nederland

Gelderland

Het oosten van Nederland biedt een landschap waar natuur de boventoon heeft. Parken, meren en vijvers voeren hier de boventoon en dus zullen vissers hier zeker hun ideale visstek kunnen vinden. Een aantal voorbeelden van visstekken in Gelderland zijn als volgt:

Recreatiepark Eiland van Maurik
Dit recreatiegebied bestaat uit een surfterrein en een strandbad. Door de open verbinding met de Neder-Rijn zijn er veel watersporters in dit gebied te vinden.
Ook vissen is hier prima te doen, een speciale visvergunning is wel een vereiste. Houd er wel rekening mee dat het gebied vlakbij een gelijknamig  vakantiepark ligt en er dus vaak - en veel - recreanten te vinden zijn.

Twentekanaal
Dit kanaal loopt door Gelderland en Overijssel en heeft een lengte van 65 kilometer. Aangrenzende steden zijn onder andere Almelo, Hengelo en Enschede.
Het water heeft een breedte tussen de 40 en 60 meter en de gemiddelde diepte is zo'n 5 meter. Het kanaal staat bekend om het karpervissen, maar ook brasem, blankvoorn, kolblei, snoekbaars en roofblei kunnen hier gevangen worden. Pas hier wel op voor de grote tankers die op het kanaal varen.Gelderse IJssel
Het Gelderse gedeelte van de IJssel takt af van de Rijn bij Arnhem en stroomt richting het Ketelmeer en IJsselmeer. De totale lengte van de rivier is 125 kilometer en de breedte varieert tussen de 70 en 140 meter. De gemiddelde diepte is 4 meter en de bodem is overwegend hard.
De IJssel staat bekend onder sportvissers, die er komen vissen op witvis, brasem, blankvoorn, barbeel maar ook roofvissen als snoek, snoekbaars, baars en roofblei. Karpers laten zich hier niet makkelijk vangen, maar de karpervissers die de uitdaging toch uitgaan, komen negen van de tien keer weer terug naar het water.
 
De Lek
Ook deze rivier begint bij Wijk van Duutrstede en loopt door tot aan Kinderdijk, bij Rotterdam. De Lek fungeert als natuurlijke grens tussen Utrecht en Gelderland, en loopt door Utrecht bij de stad Vianen. De totale lengte van de Lek is 62 kilometer en het visbestand bestaat uit baars, snoekbaars, snoek, roofblei en karper.

Noord-Brabant

De Loonse en Drunense Duinen, de Biesbosch, de Kempen.. Menig persoon weet dat we het hier over een aantal prachtige natuurgebieden in de provincie Noord-Brabant hebben! De provincie biedt dan ook prima viswater in combinatie met prachtige natuur waarvan vele vissers zullen gaan watertanden.. Een aantal viswateren die bekend staan als zijnde goed viswater zijn de volgende:
visvakantie brabant
Visplas De Vleut Eindhoven
Ten zuiden van Eindhoven bevindt zich visplas De Vleut, waar verschillende vissoorten te vangen zijn. De plas is prima bereikbaar en de auto kan op 20 meter
afstand van de plas geparkeerd worden. Het visbestand bestaat onder andere uit brasem, karper, baars, paling, zeelt, voorn en af en toe ook forel. Er zijn berichten van vissen met een grootte van bijna een halve meter tot een meter en gewichten boven de 20 kilo, dus succes is hier (bijna helemaal) gegarandeerd!

Eindhovenskanaal
Dit in 1843 gegraven kanaal verbindt het centrum van Eindhoven met het Zuid-Willemskanaal. De lengte van het kanaal is bijna 14 kilometer, de breedte  varieert tussen de 10 en 15 meter en de diepte is gemiddeld zo'n 2 meter. Het visbestand bestaat uit blankvoorn, brasem, zeelt, karper maar ook snoek, baars en snoekbaars.

Oude Maasje
Hiervan zijn er wel 3 in Noord Brabant, namelijk het Oude Maasje bij Drongelen, die bij Doeveren&Heusden en de derde bij Waspik. Deze derde staat bekend als een goed viswater om brasems te vangen, maar ook baars, snoek en snoekbaars. Bovendien worden er regelmatig karpers in het Oude Maasje gevangen. De gemiddelde breedte van het water is 75 meter en de auto kan meestal dicht bij de stek geparkeerd worden.

Limburg

Limburg, de provincie die door velen wordt gezien als een stukje buitenland in Nederland. Met het vriendelijke heuvellandschap en de uitgestrekte natuurgebieden heeft de provincie een eigen karakter. Voor de watersport is de Maas met haar vele zijrivieren een ideale bestemming, zo ook voor de sportvisserij. Een aantal hoogtepunten die Limburg te bieden heeft op gebied van de vissport:

Kasteelvijver
Dit kleine vijvertje met een oppervlakte van 0,74 hectare bevindt zich in Elsloo. Hier wordt ieder jaar een aantal vissen uitgezet, waaronder karpers. De diepte van het vijvertje is maximaal 1,5 meter en nachtvissen is hier helaas niet toegestaan.

Mookerplas
Dit meer met een grootte van 90 hectare staat in directe verbinding met de Maas. Hierdoor is het visbestand in het meer vrij uitgebreid, maar er wordt vooral op witvis gevist. Het water heeft een totale oppervlakte van 96,5 hectare en is opgedeeld in twee plassen, waarbij vooral de dieptes van de plassen erg van elkaar verschillen. In de westelijk gelegen plas is de diepte gemiddeld 4 meter maar de oostelijke plas haalt dieptes tot 22 meter. Het visbestand in beide plassen bestaat over het algemeen uit baars en blankvoorn. Ook brasem, snoekbaars, snoek en paling worden hier gevangen.

Grensmaas
Deze benaming doelt op het gedeelte van de Maas dat als natuurlijke grens dient tussen Belgisch en Nederlands Limburg. De Grensmaas is zo'n 40 kilometer lang met een breedte die varieert tussen de 90 en 150 meter. De diepte in de rivier kan uitschieters hebben tot 4 à 5 meter. Het visbestand in dit water is vrij uniek en bevat onder andere sneep, kopvoorn en forel. Ook meer doorsnee vissoorten kunnen hier gevangen worden, denk hierbij aan barbeel, blankvoorn, brasem, roofblei, snoek, baars en snoekbaars. Voor de roofvissers is het goed om te weten dat ook de meerval goed vertegenwoordigd is in de Grensmaas.

Zuid-Willemsvaart
De Zuid-Willemsvaart verbindt Maastricht en Den Bosch met elkaar en heeft een totale lengte van 123 kilometer. Een gedeelte van de vaart loopt door België, om daarna weer via Lanaken in Nederland te eindigen. De breedte van het water ligt tussen de 24 en 48 meter is gemiddeld zo'n 2 tot 3 meter. Ook hier zul je een uitgebreid visbestand aantreffen, waaronder brasem, balnkvoorn, baars, kolblei, grondel, pas, rietvoorn en zeelt. Ook in deze vaart wordt met vrij grote regelmaat meerval gevangen. Dankzij de lengte van de vaart zijn veel visstekken goed bereikbaar en kun je bovendien vaak je auto direct bij je visstek parkeren.
De Roer
Natuurlijk mag deze rivier niet in het rijtje ontbreken. De Roer staat bekend als één van de soortenrijkste rivieren van Nederland dankzij het steeds schoner worden van het water. Zo vind je hier vissen als barbeel, kopvoorn, sneel en serpeling, maar ook forellen en vlagzalm behoren tot de visvangsten. De rivier heeft vrij helder water en een maximale diepte van 3 meter. De rechten van de Roer zijn wel in handen van verschillende verenigingen, je zult hier dus een extra vergunning moeten aanschaffen.
visvakantie limburg
Valkenburgse Geulstrand
Ten oosten van Valkenburg bevindt zich een vijver die vooral veel karpervissers aantrekt. De vijver is bijna vijf hectare groot en heeft zeer toegankelijke oevers. Het visbestand bestaat uit witvis, karper, zeelt, baars, snoek en paling waarbij sommige vissen groottes tot over de halve meter kunnen aannemen.

Zeeland

Het feit dat éénderde van de provincie Zeeland uit water bestaat, maakt het een zeer populaire provincie onder sportvissers. Dit, in combinatie met de  prachtige natuur, zorgt ervoor dat vissers hier hun hart op kunnen halen.

Het Veerse Meer
Met een oppervlak van ruim 2000 hectare is het Veerse meer een paradijs voor vissers. Het water is van zeer goede kwaliteit en de diepte kan oplopen tot 25 meter. Naast verschillende vissteigers zijn er ook meerdere trailerhellingen te vinden. Het visbestand in het meer bestaat uit forel, paling, haring en platvissen.
Er is, naast je VISpas, ook een aparte vergunning nodig om te vissen op dit meer. Deze is te verkrijgen bij het VVV kantoor in Domburg.

De Bernisse
Het vroegere zijstroompje van de Brielse Maas is nu uitgegraven en omgetoverd tot compleet recreatiegebied. Naast de plassen en vaarten is er ook een forellenplas te vinden in het gebied. De gemiddelde diepte van deze wateren is zo'n 2,5 meter. Het recreatiegebied is goed bereikbaar met een flink aantal parkeerplaatsen rondom de plassen, zodat je niet ver hoeft te lopen. Het visbestand in dit water bestaat uit voorn, brasem, snoek en snoekbaars. Mocht je op deze wateren vanaf een boot willen vissen: gemotoriseerd waterverkeer is verboden. Er worden dan ook alleen roeibootjes en kano's verhuurd.

Goes
In de omgeving van Goes zijn vele plassen en meren te vinden die grenzen aan het havenkanaal Wilhelminadorp. Zo vind je er de Oude Zeedijk, de Veste en het Goese Meer. De zoete wateren zijn prima geschikt voor het vissen op karper, snoek, zeelt, voorn en brasem.

visvakantie zeeland

Zuid-Holland

De Randstad is echt niet alleen maar verkeer en grijze gebouwen. Ook hier zijn genoeg mooie visstekken te vinden, soms zelfs op plekken waar je het niet verwacht! Een kleine greep uit het aanbod:

Oude Rijn
De Oude Rijn tussen Leiden en Katwijk staat bekend als een prima viswater. Bij het plaatsje Rijnsburg maakt de Rijn een bocht waar veel snoekbaars te vinden is. Ook bevat de rivier karper en witvis. Mocht je hier met de auto naartoe willen, kijk dan van tevoren even goed waar je deze kwijt kan. Er bevinden zich namelijk geen parkeerplaatsen langs het water.

Waalhavengebied
Het Waalhavengebied in Rotterdam en dan met name het gedeelte bij de Maastunnel wordt vaak als visstek gekozen. Hier is de vaargeul erg diep, waardoor de kans om snoekbaars en paling te vangen hier ook het grootst is. Er bevinden zich wel parkeerplaatsen in de buurt van de visstek, deze zijn echter niet speciaal voor vissers gereserveerd. Ervaren vissers raden aan om hier zeeaas te gebruiken. Voor deze visstek zijn vergunningen nodig, vraag dit dus van  tevoren goed na.

Grachten van Leiden
De grachten van Leiden, omringd met de oude grachtenpanden en vele parken, vormen een waar vissersparadijs. Er zijn wel strikte regels verbonden aan het vissen in de Leidse wateren. Zo mag je maar met één hengel vissen en alleen met vooraf bepaalde aassoorten. Bovendien zul je een schriftelijke toestemming bij je moeten hebben en moet alle gevangen vis terug worden gezet op de plek waar je hem hebt gevangen.

Natuurpark Rotterdam
Het Bergschebos is een natuurpark in Rotterdam nabij Bergschenhoek. Het park staat bekend om de vele aaneengeschakelde plassen die er te vinden zijn, waaronder een aparte spiegelkarperput. Het water is er groen en de bodem zacht waardoor het gebied veel sportvissers trekt. Het visbestand bestaat hier uit schubkarper, spiegelkarper en graskarper, waarvan sommige een grootte aan kunnen nemen tot 40 pond.

Delftse Hout
Dit gebied is gelegen in het noordwesten van Delft en bestaat voornamelijk uit natuurgroen. Er is hier ook een plas te vinden waarvan de diepte gemiddeld 3 meter is. Het Delftse Hout is een recreatiegebied met onder andere een hertenkamp, kinderboerderij, strand en camping en trekt naast vissers dus ook  dagjesmensen. Het visbestand bestaat uit blankvoorn, brasem, karper, snoek en snoekbaars. De plas is goed bereikbaar en er is genoeg parkeergelegenheid.

Kagerplassen
Het oudste watersportgebied van Nederland staat ook wel bekend als sportvisgebied met een totale oppervlakte van 342 hectare.
De gemiddelde diepte van de plassen is 4 meter met een enkele uitschieter tot 13 meter. De aanwezigheid van de vele eilanden tussen de plassen zorgt voor veel geschikte visstekken. Het visbestand in de Kagerplassen bestaat vooral uit brasem, maar ook snoekbaars, baars, snoek en karper komen hier voor. Bovendien zijn paling, blankvoorn, kolblei en pos hier ook niet vreemd. Let wel op: het kan hier 's zomers zeer druk worden. Bovendien moet een speciale vergunning aangeschaft worden om op de Kagerplassen te vissen.

Hollandse Ijssel
Naast de Maas en de Rijn is de Ijssel waarschijnlijk de bekendste rivier in Nederland. Om verwarring te voorkomen zijn er twee Ijssels: de Gelderse en de Hollandse. De Hollandse Ijssel loopt dwars door het groene hart, door de provincies Utrecht en Zuid-Holland. De breedte van de rivier varieert tussen de 5 en 30 meter en de diepte is maximaal 10 meter. De vissoorten die je hier aan kunt treffen zijn witvis, baars, blankvoorn, ruisvoorn, snoek, snoekbaars, stekelbaars en paling.

Noord-Holland

Deze door water omgeven provincie heeft meer dan genoeg visstekken. Van kanalen tot grote meren, in Noord-Holland zul je niet snel teleurgesteld worden!

Noord Hollands kanaal
Dit bekende viskanaal loopt van Amsterdam tot Den Helder, met een breedte die varieert tussen de 35 tot 60 meter en een gemiddelde diepte van 4,5 meter. Het water stroomt meestal rustig en dus is vissen met de dobber hier zeer goed mogelijk. De auto kan hier meestal direct bij de visstek geparkeerd worden, wat het kanaal ook zeer goed bereikbaar maakt. Het visbestand in het Noord Hollands kanaal bestaat uit kolblei, voorn en brasem welke tot 1 à 2 kilo kunnen wegen. Ook baars, snoekbaars, paling en karper worden hier regelmatig  gevangen
visvakantie holland
IJsselmeer en MarkermeerMet het Ijsselmeer en het Markermeer die in het oosten aan Noord-Holland grenzen, biedt de provincie ook hier vele visstekken waar je goed kunt vissen. Vooral Volendam wordt hier genoemd als een populaire sportvisplaats, daar er in de havens van Volendam soms veel voorn te vangen is. Ook de haven en de steigers in het plaatsje bieden zeer goede visstekken. Enige nadeel is dat je hier goed op moet letten of je niet te dicht bij de boten vist. Over het algemeen bestaat het visbestand in het Ijsselmeer en Markermeer uit onder andere paling, bot, brasem, karper, kolblei, snoek en snoekbaars.Egboetswater nabij Medemblik
Nabij het plaatsje Medemblik ligt het Egboetswater, een natuur- en recreatiegebied waar met de boot aangelegd kan worden. Het gebied is dan ook alleen per boot, fiets of voet te bereiken. Het Egboetswater is voor vissers erg aantrekkelijk vanwege de rust en ruimte die er te vinden is. Vissen die je hier kunt  tegenkomen zijn karper en meerval.

Vestinggrachten van Naarden
Dit water is zeer populair onder vissers vanwege de helderheid in combinatie met een gemiddelde diepte tussen de twee en vier meter. De historie die nog steeds op de stadswallen te zien is maakt het vissen hier tot een unieke ervaring. Het visbestand staat bekend als zijnde zeer gezond en bestaat onder andere uit karper, brasem en snoek.

Utrecht

Vinkeveense Plassen
Deze plassen worden door sommigen vergeleken met het Franse Lac du Der, ook wel eens legendarisch viswater genoemd. De Vinkeveense Plassen bestaan uit drie plassen gecombineerd met een poldergebied. De diepte van het water is ongeveer 60 meter. Het visbestand in de plassen bestaat uit karper, bars, snoek, snoekbaars, voorn en paling.

De Eem
In het noorden van Utrecht loopt de rivier de Eem, hoewel deze meer weg heeft van een kanaal. De Eem heeft een lengte van 18 kilometer, breedte van 60 meter en gemiddelde diepte van 3 meter. Sportvissers gaan hier graag vissen, ondanks de plezier- en beroepsvaart die de bodem soms aardig omwoelen.
Het visbestand in de Eem bestaat uit voorn, brasem, karper, baars, snoek en snoekbaars. Ook witvis wordt hier vaak gevangen.

Kromme Rijn
Vanaf Wijk bij Duurstede loopt de Kromme Rijn tot aan de stadsgrachten van Utrecht. De omgeving van de rivier is natuurlijk en bovendien omgeven door historie: je zult vele kastelen en landgoederen rondom de rivier vinden. De totale lengte van de rivier is 28 kilometer en de maximale diepte is 15 meter.
Het visbestand is vrij goed: blankvoorns, ruisvoorns, winde, kopvoorn, baars, snoek en roofblei zijn hier allemaal vertegenwoordigd.

Hollandse Ijssel
Naast de Maas en de Rijn is de Ijssel waarschijnlijk de bekendste rivier in Nederland. Om verwarring te voorkomen zijn er twee Ijssels: de Gelderse en de Hollandse. De Hollandse Ijssel loopt dwars door het groene hart, door de provincies Utrecht en Zuid-Holland. De breedte van de rivier varieert tussen de 5 en 30 meter en de diepte is maximaal 10 meter. De vissoorten die je hier aan kunt treffen zijn witvis, baars, blankvoorn, ruisvoorn, snoek, snoekbaars, stekelbaars en paling.

De Lek
Deze rivier begint bij Wijk van Duutrstede en loopt door tot aan Kinderdijk, bij Rotterdam. De Lek fungeert als natuurlijke grens tussen Utrecht en Gelderland, en loopt door Utrecht bij de stad Vianen. De totale lengte van de Lek is 62 kilometer en het visbestand bestaat uit baars, snoekbaars, snoek, roofblei en karper.

De Angstel
Tussen Abcoude en Loenersloot loopt een rivier met een lengte van 6 kilometer. De Angstel kronkelt door het Utrechtse landschap en was voorheen een verbindingsroute tussen Loosdrecht en Vinkeveen. Tegenwoordig staat de Angstel vooral bekend vanwege de goede palingvangsten, maar ook snoekbaars en karper worden er regelmatig gevangen. Daarnaast is het een ware sport geworden om in de Angstel de zogeheten "Schotel-karper" te vangen: een apart model karper dat niet altijd in de Angstel verblijft, maar er toch altijd terugkomt.

De Kromme Mijdrecht
Dit riviertje stroomt vanaf Woerdense Verlaat richting de Amstel. De Kromme Mijdrecht is goed toegankelijk en zeer geschikt om op karpers te vissen. De totale lengte van de rivier is iets meer dan 10 kilometer.

Flevoland

Vanzelfsprekend is vissen in Flevoland erg goed te doen, daar het omgeven wordt door water. Vissen wordt hier ook wel "Poldervissen" genoemd. De polder is over het algemeen vrij ondiep en dus is het makkelijk te zien wanneer er een vis aanwezig is. De populairste visbestemmingen in Flevoland zijn Urk, Swifterband, Lelystad, Emmeloord en Almere. Enkele wateren waar goed te vissen valt zijn de volgende:

Leeghwaterplas
Deze plas bevat veel karper en wordt ook nog eens omringd door prachtige natuur. Dit water staat in verbinding met de nabijgelegen Noorderplassen en dus zijn er ook veel tussengelegen slootjes en kanalen te vinden waar goed gevist kan worden.

Lage Vaart
Dit is de meest bekende stek in Flevoland waar ook nachtvissen veel voorkomt. Ook hier weer is de karper goed vertegenwoordigd, er worden dan ook regelmatig wedstrijden gepland. Kijk van tevoren dus even goed na of dit niet het geval is op het moment dat u in de Lage Vaart wilt gaan vissen.
Visvakanties in Europa