Vragen of advies? Bel:

013 744 02 11

ma - vr 10.00 - 16.30 en za 10.00 - 14.00

visvakantie frankrijk

Visbestemmingen Frankrijk

Visvakantie in Frankrijk

  Terug naar visvakanties in Europa
Frankrijk is het land waar het voor vele sportvissers ooit is begonnen. Want met haar vele rivieren, kanalen en meertjes biedt Frankrijk meer dan genoeg stekken waar iedere visser zijn hart kan ophalen. En het prachtige landschap, in combinatie met de Franse gezelligheid, zorgen ervoor dat een dagje vissen puur genieten is!

Wet- en regelgeving

Ook in Frankrijk is een visvergunning, ook wel Carte de Pêche genoemd, een vereiste om je hengel uit te mogen werpen. De visrechten over rivieren en kanalen behoren meestal aan de staat. Andere (delen van) rivieren, meren en beken behoren vaak toe aan privé-eigenaars.

Er zijn verschillende soorten Carte de Pêche verkrijgbaar:

Volwassenenvergunning of Inter-Federatie vergunning
Deze vergunning is het meest geschikt voor mensen die gedurende het hele jaar regelmatig vissen. De vergunning is het hele jaar door geldig en maakt het mogelijk om in wateren van zowel de eerste als de tweede categorie te vissen. Alle vistechnieken zijn hierbij toegestaan. Met een Inter-Federatie vergunning kun je het gebied waarin je geoorloofd bent te vissen, uitbreiden.

visvergunning frankrijk voor vrouwen

Vergunning voor vrouwen
Deze vergunning wordt speciaal aangeboden om vrouwen kennis te laten maken met de hengelsport. Voor een basisbedrag van €30,00 kun je het hele jaar door vissen in wateren van zowel de eerste als de tweede categorie. 

Kinderen onder 12 jaar
Deze vergunning speciaal voor kinderen onder 12 jaar staat ook kinderen toe om onder begeleiding van ouders te leren vissen. Deze vergunning is ook geldig wanneer het kind deelneemt aan een workshop van "Ateliers Pêche Nature". Met de vergunning mogen kinderen het gehele jaar door vissen in wateren van zowel de eerste als de tweede categorie.

Kinderen/tieners
Deze vergunning is speciaal voor tieners van 12 tot 17 jaar oud. Ook deze vergunning is het hele jaar door geldig, maar geldt alleen voor het vissen in wateren van de tweede categorie.

 

Vakantievergunning
Voor een vakantie van één week is deze vergunning ideaal. Deze is namelijk geldig gedurende zeven aaneengesloten dagen in wateren van zowel de eerste als de tweede categorie. Met deze vergunning zijn alle vistechnieken toegestaan.

 
Dagvergunning
Het is ook mogelijk om een vergunning voor één dag te verkrijgen. Ook deze vergunning is geldig voor het vissen in wateren van de eerste én tweede categorie, waarbij alle vistechnieken zijn toegestaan.
 

Prijzen visvergunning Frankrijk
De prijzen van de vergunningen alsmede het bereik waarin je geoorloofd bent te vissen, hangt af van het departement waar je visstek zich bevindt.
Daarom is het van belang om heel specifiek aan te geven in welk visgebied je van plan bent te gaan vissen. Aanvragen van de Carte de Pêche kan online, bij lokale VVV-kantoren en de meeste hengelsportzaken.


Carte de Pêche online aanschaffen

Volg het onderstaande stappenplan wanneer je de Carte de Pêche online wil aanschaffen:

vissen in frankrijk
1. Ga naar de website cartedepeche.fr. De taal op deze website is standaard Engels, maar je kunt ook voor Duits, Frans of Spaans kiezen. Hier dien je eerst een account aan te maken via "Creating an account" (rechts bovenaan de pagina).

2. Vul het gehele formulier in:
 • Mevrouw (Mrs) of Meneer (Mr)
 • Naam, voornaam (Last name, First name)
 • Geboortedatum (Date of birth)
 • Emailadres, niet verplicht (herhalen)
 • Wachtwoord opgeven (Password)
 • Adres: Straatnaam en huisnummer (Adress 1)
 • Land (Country)
 • Postcode
 • Stad (Town/city)
 • Huis- en mobiele telefoonnummer, niet verplicht (Home phone, Mobile phone)

Vervolgens dien je een foto van jezelf te uploaden. Dit moet een goede (recente) pasfoto van jezelf zijn.

NB: Door de laatste 2 opties aan te vinken geef je aan reclame te willen ontvangen. Als je dit niet wilt, laat je deze opties dus leeg.

Tenslotte vul je de letters in die in de rechthoek worden weergegeven. Let er op dat je hoofdletters en kleine letters gebruikt.

3. Nadat je je account hebt aangemaakt, ga je terug naar de hoofdpagina. Via het kopje "Choose your license" kom je in een soort webwinkel terecht.
Hier krijg je een overzicht van alle vergunningen zoals hierboven beschreven staat. Hier kies je de vergunning die je wilt bestellen.

4. Als je een vergunning hebt geselecteerd, krijg je drie opties te zien. Kies voor optie 3: hiermee kun je alles zoeken per departement. Hier vul je het betreffende departement in, waarna je een "association" selecteert die mogelijk een viswater in beheer heeft. Hierna klik je op "Confirm and continue".

5. Hierna bevestig je de vergunning via de knop "Choose this permit". Hierna krijg je nog enkele opties te zien die je naar keuze kunt toevoegen. Ten slotte klik je op de knop "afrekenen" om de bestelling af te handelen.

Reglementen per viswater

Voor iedere categorie viswater gelden er speciale regels. Je vindt ze hieronder:
Eerste categorie viswater
 • Één lijn per hengel met niet meer dan twee haken of drie vliegen. Hengels moeten naast de visser geplaatst worden.
 • Vissen is toegestaan vanaf de tweede zaterdag in maart tot de derde zaterdag van september.

Tweede categorie viswater:

 • Vier lijnen per hengel, ieder met niet meer dan twee haken of drie vliegen. Hengels moeten naast de visser geplaatst worden.
Vissen is toegestaan van 1 mei tot 31 januari.
Voor alle viswateren geldt:
 • Vissen is toegestaan vanaf een halfuur vóór zonsopgang tot een halfuur ná zonsondergang.
 • Vissen is verboden in visreservaten.
 • Vissen is verboden in dammen en sloten alsmede binnen een afstand van 50 meter van de oorsprong van een dam.
 • Vissen is verboden in gebieden waar vismigratie bevorderd wordt door middel van constructies op de bodem van een waterloop.

vissen frankrijk

Zeevissen

De Franse kustlijn beslaat in totaal 5500 kilometer, waar het op veel plekken is toegestaan om met een hengel neer te strijken. Ontdek één van de vele rotsformaties of neem plaats op een pier en beproef je geluk in het zeewater. Ook worden door vele verschillende organisaties door het gehele land uitstapjes georganiseerd om vanaf een boot te gaan zeevissen.

Vissen in de Loire

De langste rivier van Frankrijk heeft een lengte van 1012 kilometer en stroomt vanuit de Ardeche in het Centraal Massief richting de westkust. De oevers van de Loire zijn het decor van veel kastelen en kleinschalige dorpjes en bieden prachtige taferelen tijdens het vissen. De stroming in de rivier is over het algemeen vrij sterk, maar er zijn ook genoeg inhammen te vinden waar de stroming minder sterk is. De Loire bevat vooral veel karpers, waarvan sommigen een gewicht hebben van 15 tot 20 kilo.

Viswateren per regio

Dankzij de grootte van het land heeft ook Frankrijk een zeer uitgebreid aanbod aan viswateren. De belangrijkste wateren per regio vind je hieronder.

Normandië

De talloze rivieren, meertjes en kanaaltjes die gevuld zijn met een grote variatie aan vissoorten maken Normandië tot een walhalla voor vissers. Het is één van de beste gebieden om op zalm te vissen, maar ook de bruine forel is hier in overvloed te vinden. De diversiteit van de kusten bieden de visser tal van mogelijkheden.

Pays Risle Estuaire
Dit gebied bevindt zich in het hart van Normandië en strekt zich uit ten oosten van Honfleur. Steden als Rouen, Le Havre en Caen liggen binnen handbereik.
In deze omgeving worden alle vistechnieken uitgeoefend, van vliegvissen tot sportvissen op roofdieren. Hengelaars vissen hier vooral op de bruine forel, kopvoorn, baars en vlagzalm. De rivieren die zich in dit gebied bevinden zijn de Seine, welke zich een weg baant dwars door het natuurgebied heen, en ook La Risle bevindt zich nabij.
Seine
De Seine biedt met zijn lengte van 776 kilometer meer dan genoeg visstekken. Zo is de omgeving rondom Parijs zeer geschikt om op karpers te vissen. Ook bevinden zich langs de Seine verschillende zones waar het is toegestaan om te gaan nachtvissen. Het visbestand is vrij divers en bevat onder andere zalm, karper en paling.
Seine
De Seine biedt met zijn lengte van 776 kilometer meer dan genoeg visstekken. Zo is de omgeving rondom Parijs zeer geschikt om op karpers te vissen. Ook bevinden zich langs de Seine verschillende zones waar het is toegestaan om te gaan nachtvissen. Het visbestand is vrij divers en bevat onder andere zalm, karper en paling.
La Risle
Deze zijrivier van de Seine heeft een lengte van 140 kilometer en wordt omgeven door mooie landschappen met pittoreske dorpjes.
Parc Naturel Regional des Marais et du Bessin
Dit natuurpark is gelegen in de punt van Normandië en heeft een oppervlakte van zo'n 146,000 hectare. 27,000 hectare hiervan bestaat uit moerassen en polders, en door de hoge begroeiing zijn er ook veel verschillende vogelsoorten te vinden. Riviertjes, meertjes en kanalen doorkruisen het gehele park en bovendien grenst het aan de zee. Er worden dan ook veel excursies georganiseerd om met een bootje het water op te gaan. Natuurlijk kun je hier zelf ook op zoek gaan naar een geschikte visstek.
Andere rivieren in Normandië die zeer geschikt zijn voor de visserij zijn L'Andelle, La Charentonne, L'Eure en L'Avre.
Andere rivieren in Normandië die zeer geschikt zijn voor de visserij zijn L'Andelle, La Charentonne, L'Eure en L'Avre.

Bretagne

Er worden talloze cursussen en excursis georganiseerd in deze regio en dankzij de vele wateren is er voor iedereen wat wils. In het binnenland bieden de meren een ruime keuze aan visstekken, waar langs de 2700 kilometer lange kust ook meer dan genoeg interessante plekjes te vinden zijn. Doordat de wateren zowel stromend als rustig zijn, zijn ook de vissoorten zeer uitgebreid. De rivieren staan vooral bekend om het vissen op zalm en forel.

 visvakantie bretagne
Canal de Nantes à Brest Dit 360 kilometer lange kanaal loopt dwars door de Bretagne en biedt daarmee meer dan genoeg recreatiemogelijkheden. Er kunnen langs de oevers vaak ook bootjes gehuurd worden om vanaf het water te vissen.
Meer van Guerlédan
Tussen Mûr-de-Bretagne en de Abdij Bon Repos strekt zich dit door bossen omgeven meer uit. Naast de vele recreatiemogelijkheden die het meer biedt komen ook veel vissers hier hun geluk beproeven. En met een beetje geluk keer je terug met een snoek of snoekbaars!

Pays de la Loire

Het landschap van deze streek is zeer divers: of je nu van de zee houdt, aan de oever van een rivier wil zitten of toch liever een meertje kiest om je hengel uit te gooien. De Pays de la Loire biedt het allemaal! En ondertussen geniet je van het landschap dat gevuld is met vuurtorens, kastelen en molens. De streek kent vijf rivieren die van groot belang zijn:

Mayenne
Het 85 kilometer lange jaagpad is het zichtbare bewijs dat de Mayenne vroeger veel gebruikt werd voor transport. De rivier bevat een rijke verzameling vissoorten, welke variëren van zalm en forel in het noordelijke gedeelte tot karperachtigen en grote roofvissen in het midden en zuidelijke gedeelte van de rivier. Langs de Mayenne bevinden zich 57 vissersverenigingen die de kwaliteit van het water behouden. Ook vind je hier het dorpje Villiers-Charlemagne, waar álles te maken heeft met vissen.
Voor de zoetwatervisser: aan de rivier is zo'n 300 hectare aan vijvers en wateren beschikbaar.
Erdre
Deze zijrivier van de Loire is 85 kilometer lang en wordt omgeven door prachtige landschappen. Deze worden gecreëerd door de natuurrijke omgeving in combinatie met de vele kastelen en boerendorpjes die langs de oevers te vinden zijn. Het visbestand in de Erdre bestaat onder andere uit voorn, brasem, karper, snoek, paling en meerval. Ga hier wel goed na wat de reglementen zijn, want in bepaalde periodes is het verboden om te vissen. 
Sèvre Nantaise
Deze rivier is ongeveer 136 kilometer lang en loopt dwars door de Pays de la Loire streek.
Sarthe
Vanaf Le Mans in het oosten stroomt de Sarthe tot aan Angers, waar hij samenvloeit met de Mayenne. De Sarthe vallei heeft een eigen website waar veel informatie te vinden is over de beste visspots langs de rivier. Bovendien is het mogelijk om vanaf een boot te vissen. Als je niet over een boot beschikt, kan deze op verschillende plekken langs de rivier ook gehuurd worden. 
Loir
De Loir is een zijrivier van de hiervoor beschreven rivier de Sarthe, en is dus niet te verwarren met de grotere variant "de Loire"! De Loir is gelegen in een pittoreske streek op het platteland en trekt daardoor veel dagjesmensen zoals fietsers en wandelaars. Ook deze vallei heeft een eigen website waar wederom genoeg informatie te vinden is over de beste visstekken, niet alleen langs de rivier zelf maar ook aan en/of op de aangrenzende meertjes. Zo zijn er meren te vinden waar specifiek op forel gevist wordt, zoals bij de Moulin Hubeau.

Champagne Ardennes

De streek Champagne Ardennes biedt vele mogelijkheden voor de vissport. Er zijn kleine riviertjes te vinden waarin vooral forellen te vangen zijn,
maar ook grote meren die boordevol roofvis zitten.
L'Aube
Deze rivier is 248 kilometer lang en loopt van het plaatsje Auberive naar het plaatsje Romilly-sur-Seine, waar hij uiteindelijk uitmondt in de Seine.
Lac du Der
Vlak bij het plaatsje Saint-Dizier ligt het meer Lac du Der. Dit meer is kunstmatig aangelegd in 1974 om het water van de Marne te normaliseren. Het meer is zeer geschikt voor het vissen op karpers.
Forêt d'Orient
In het zuidelijke deel van de Champagnestreek ligt het natuurpark "la Forêt d'Orient". Met zo'n 5.000 hectare aan wateroppervlak vinden vissers hier altijd wel een geschikte stek. De drie meren die zich in het park bevinden zijn in principe allemaal geschikt voor de visserij. Echter op het Lac d'Orient en Lac Amance vinden ook veel watersporten plaats.
Verkies je liever een meer waar je niet gestoord zult worden door recreatievelingen, dan kies je voor het Lac du Temple. Dit meer beslaat 1800 hectare en is speciaal bestemd voor sportvissers. Het visbestand in de meren bestaat uit snoek, baars, karper, voorn, zeelt en forel. Er zijn recordvangsten bekend waarbij karpers van meer dan 25 kilo werden gevangen, dus een uitdaging is hier zeker te vinden.

Lorraine

Deze streek biedt voor ieder wat wils langs de plassen, meren en rivieren. Vergunningen kunnen ook hier bij de lokale VVV kantoren verkregen worden en er is zelfs informatie te verkrijgen over de verschillende vistechnieken.
 visvakantie lorraine
Parc Naturel Régional de Lorraine
Dit beschermde natuurgebied beslaat een oppervlakte van 205.000 hectare en spreidt zich uit tussen Metz en Nancy. Het gebied bevat zo'n 200 dorpjes en er zijn veel kastelen, museums en kerkjes te vinden. Ook de vis in de meren van het park is rijk vertegenwoordigd: er zijn zo'n 25 verschillende vissoorten te vinden waaronder forel, paling en snoek. Één van deze meren is het Lac de Madine, welke twee kleine eilandjes bevat. Met een grootte van 1100 hectare is het vooral populair onder karpervissers, maar ook meervallen worden hier regelmatig gevangen. De diepte van het meer is gemiddeld 2,5 meter maar kan af en toe uitschieten tot 13 meter. Motorboten zijn op het meer niet toegestaan en op veel plekken is het ook verboden te zwemmen. Als visser kun je dus in alle rust een hengeltje uitwerpen!
Mosselle (Moezel)
De Moezel stroomt vanuit Frankrijk via Luxemburg naar de Rijn. In totaal heeft de rivier een lengte van 544 kilometer. Vooral in de zomer trekt de rivier vele vissers aan vanwege de zwakke stroming. Enkele veel voorkomende vissoorten zijn onder anderen forel, paling, snoek, baars en karper. Let ook hier op dat er op veel visstekken een speciale visvergunning moet worden aangeschaft!
Meuse (Maas)
Ook de Maas ontspringt in Frankrijk om via België en Nederland uit te monden in de Noordzee. De totale lengte van de rivier is 950 kilometer, waarvan 492 kilometer in Frankrijk. Dit geeft dus meer dan genoeg mogelijkheden om te gaan vissen in de rivier. Wanneer je besluit om langs de oevers van de Maas te gaan vissen is de kans groot dat je voorn, karper, snoekbaars of snoek tegenkomt. Ook de vele zijriviertjes en rivierarmen bieden speciale visplaatsen waar vooral snoeken zitten. Daarnaast zijn er langs de Maas beken te vinden die door de vallei stromen, deze bevatten ellerling en beekforel.

Franche-Comté

Deze streek in het oosten van Frankrijk wordt door velen gezien als één van de beste bestemmingen voor de hengelsport. Het water is zuiver en het visbestand uitgebreid; de ideale visomstandigheden dus!

De Saône
In het noordwesten van Franche-Comté stroomt de rivier de Saône, een brede rivier met een lengte van 480 kilometer. Hier vist men vooral op karper en meervallen. Door de begroeide oevers kan het soms handiger zijn om vanaf een boot te vissen.
De Doubs
De Doubs heeft zijn naam te danken aan het feit dat de rivier lijkt te twijfelen welke kant hij uit moet gaan (Doubs is afgeleid van het Latijnse dubius, wat twijfelaar betekent). De totale lengte van de rivier is 430 kilometer en biedt unieke landschappen in een rustige omgeving. Er bevinden zich verschillende parcours langs de Doubs, waaronder no-kill parcours.
De Loue
Dit is een zijrivier van de Doubs en heeft een lengte van 126 kilometer. Vissen die je hier tegen kunt komen zijn vlagzalm, beekforel en kopvoorn.
De Ain
De bron van de Ain bevindt zich vlak bij de Zwitserse grens en na 190 kilometer mondt de rivier uit in de Rhône. De rivier kan worden opgedeeld in twee sectoren; het bovenste deel bevat vooral witvis en is kwalitatief niet zo goed als de stroomafwaartse sector. In dit stroomafwaartse gedeelte is vooral forel en vlagzalm te vinden, maar ook witvis zoals barbeel.
Plateau des Mille Etangs
Het Plateau des Mille Etangs, ofwel het plateau met de 1000 vijvers, heeft deze naam niet voor niets gekregen. Dit natuurgebied is een mengeling van bossen, moerassen, vijvers en rivieren en trekt hiermee veel vissers. Het visbestand in de rivieren en vijvers is zeer uitgebreid en bestaat onder andere uit karper, snoek en forel. Het natuurgebied is niet alleen bijzonder vanwege het landschap en de natuur, ook de vis is bijzonder.
Doordat er bijna altijd wel een moeras aanwezig is in de buurt van de vijvers, hebben de vissen felle kleuren.  Zo is een blauwachtige snoek  of een baars met felrode vinnen hier heel normaal.
Saint-Point
Dit natuurlijke meer is vaak vergeven van de bootjes van waaruit lijnen spannen. Vissers proberen hier snoeken te vangen of de zogenaamde "corégones"; een zalmachtige vis die in de bergmeertjes te vinden is. Het meer bevat vooral witvis.
Het Meer van Malsaucy
Met een oppervlakte van 55 hectare biedt dit meer een visbestand van meer dan 200 verschillende vissoorten. Het meer wordt veel gebruikt voor andere watersporten, maar bepaalde plekken zijn uitsluitend voor de visserij bestemd. Dagpassen kunnen gekocht worden bij het vissershuisje dat zich bevindt op de parkeerplaats bij de ingang van het meer.

Limousin-Auvergne

Centraal gelegen in Frankrijk biedt de regio Limousin-Auvergne een verscheidenheid aan rivieren en meertjes die gewaardeerd worden onder vissers. De wateren in deze streek bevatten over het algemeen vooral veel forel, maar er zijn ook talloze andere vissoorten te vangen. De kwaliteit van het water is over het algemeen erg goed.

De wateren in Limousin zijn opgedeeld in categorieën, waarbij water uit de 1e categorie alleen in bepaalde perioden bevisbaar is. Water uit de 2e categorie mag het hele jaar door bevist worden, met enkele beperkingen voor de vangst van bepaalde vissoorten.

 visvakantie limousin
Lac de Saint-Pardoux
Dit meer heeft 3 stranden en is daarmee ook populair voor verschillende buitenactiviteiten zoals surfen en waterfietsen. Echter kunnen vissers hier ook hun hart ophalen dankzij de natuurlijke schoonheid die het meer omringt.
Lac de Causse
Aan de voet van de dorpen Lissac en Chasteaux ligt het Lac de Causse, die met zijn wandelpad en aangelegde strand ook veel natuurliefhebbers aantrekt. Ook worden hier veel roeiwedstrijden gehouden. Houd hier dus rekening mee als je besluit om hier een hengel uit te werpen.

Languedoc-Rousillon

Deze zuidelijke regio is zeer geschikt voor de visserij. Honderden riviertjes, stroompjes en meren bieden een vrij uitgebreid visbestand, waaronder snoek, paling en barbeel.

Lot
Deze rivier heeft een lengte van 481 kilometer en staat bekend om de beboste oevers. Ook zijn er veel middeleeuwse dorpjes langs de rivier te vinden, welke ook zeker de moeite van een bezoekje waard zijn. Het vissen op karpers is hier populair, maar ook de meerval, barbeel, brasem, paling, snoek, snoekbaars en kopvoorn komen in de rivier voor.
Lac du Salagou
Dit meer is een perfecte vakantiebestemming voor vissers; de drie kleine schiereilanden bieden mooie vissstekken waar eventueel ook gekampeerd kan worden. Het meer bevat vooral karpers.

Visvakanties in Europa