Vragen of advies? Bel:

013 744 02 11

ma - vr 10.00 - 16.30 en za 10.00 - 14.00

visvakantie duitsland

Visbestemmingen Duitsland

Vis hotspots in Duitsland

  Terug naar visvakanties in Europa
Voor een geslaagde visvakantie hoef je het niet altijd ver te zoeken. Onze oosterburen zijn in het bezit van vele rivieren en meren die zich er goed voor lenen om eens een hengeltje uit te gooien. Om de keuze een beetje te vergemakkelijken, hebben we een overzicht opgesteld. Ook de wet-en regelgeving wat betreft vissen in Duitsland is op deze pagina te vinden.

Wet- en regelgeving

Om ervoor te zorgen dat je visvakantie je niet duurder komt te staan dan je van tevoren had gepland, dien je ervoor te zorgen dat je in het bezit bent van een geldige visvergunning. Hoe je dit aanvraagt en welke vergunningen je nodig hebt, staat hieronder beschreven.
Vergunningen
Duitse inwoners moeten eerst een visexamen afleggen voordat ze een zogenaamd "Fischereischein" aan kunnen schaffen.
Gelukkig is dit examen voor buitenlanders niet verplicht en kunnen zij deze Fischereischein gewoon kopen bij zo'n beetje ieder gemeentehuis.
Neem hiervoor wel een pasfoto en identiteitskaart/paspoort mee. Ook kan het handig zijn om je Nederlandse visakte bij de hand te hebben.

Een Fischereischein kan voor één jaar (€12,00) en voor vijf jaar (€41,00) worden aangeschaft.
Naast het bezitten van een Fischereischein is het noodzakelijk om uit te zoeken wie de rechten heeft over een bepaald water.
De meeste wateren in Duitsland worden verpacht aan verenigingen en zijn dus NIET in het bezit van de overheid.
Zodra je hebt weten te achterhalen welke vereniging het recht heeft over het water waar je wil vissen, kun je de bijbehorende vergunning aanschaffen. Dit kan meestal bij de lokale hengelsportzaken.

Vis terugzetten

Zijn we in Nederland gewend om gevangen vis naderhand weer terug te mogen zetten, dit is in Duitsland wettelijk verboden.
Iedere gevangen vis moet worden gedood en hier wordt dan ook streng op toegezien door zowel wetshandhaving als de lokale bevolking.

Cultuur

Soms is het leuk om je favoriete hobby te combineren met een stukje cultuur. Het FischereiMuseum Peitz, in het noordoosten van Duitsland gelegen, biedt hier de gelegenheid voor. Het museum is gesitueerd nabij een grote verzameling meren, waar het museum gebruik van maakt door excursies te organiseren waarbij je in het meer "Hälterteich" kunt vissen. De tentoonsteling in het museum beslaat een oppervlakte van ongeveer 200 vierkante meter en is bedoeld om de bezoeker kennis te laten maken met de verschillende aspecten van zoetwatervissen.
visvakantie duitsland

vissen in duitsland


Viswateren per regio

Vanwege de grootte van het land hebben we per regio de belangrijkste viswateren voor je op een rijtje gezet.

Allgäu en Beierse Alpen

Met haar idyllische landschappen wordt dit gebied door velen beschouwd als één van de mooiste stukjes Duitsland. De vele meren, rivieren en plassen lenen zich goed voor de hengelsport. Dit, in combinatie met de vele bergen, kastelen en weilanden zorgen ervoor dat je visvakantie een ware beleving wordt!

Füssen
Het stadje Füssen biedt een ideale omgeving voor vissers: er zijn meer dan genoeg meren en rivieren te vinden. Een kleine selectie:

Alatsee
De "legendarische" Alatsee, met een grootte van 12 hectare, wordt omringd door uitgestrekte bossen en imposante bergpieken. Het meer bevat snoeken, forellen, karpers, zeelt en witvis en trekt hierdoor veel sportvissers. Het visseizoen op de Alatsee gaat halverwege april van start. Het is hier alleen toegestaan om vanaf de oever te vissen. Bovendien is er een limiet voor het vissen op karpers, zeelt en witvis.

Alpsee
Met een oppervlakte van bijna één vierkante kilometer is de Alpsee een wat kleiner meer in vergelijking met de andere meren. Wat de Alpsee tot een populaire visbestemming maakt is het feit dat het meer dieptes tot 62 meter kan bereiken. Het is hier dan ook mogelijk om met een gehuurd bootje het meer op te gaan om je hengel uit te werpen. Neem wel in achting dat het meer ook andere dagjesmensen zoals zwemmers, fietsers en wandelaars aantrekt.

Forggensee
Dit is het grootste meer van de regio, met een lengte van 12 kilometer en een breedte van 3 kilometer. Het uitzicht op de prachtige bergen en het wereldberoemde kasteel "Neuschwanstein" maken dit meer tot een echte aanrader. Het visbestand is divers: snoekbaars, snoek, forel, karper, zeelt, baars en alle soorten witvis kunnen hier gevonden worden. Er is wel een limiet wat betreft het vissen op karper en witvis.
Het visseizoen gaat hier begin mei van start, maar het is in april al toegestaan om op witvis te vissen.

Hopfensee
Dit meer is een paradijs voor watersporters waardoor hier niet alleen veel vissers te vinden zijn, maar ook roeiboten, waterfietsen en zeilboten.
Het visseizoen gaat hier al in april van start.

Weißensee
Ook op de Weißensee gaat het visseizoen al halverwege april van start. Het meer staat vooral bekend om de witvis die hier te vinden is.

Nesselwang
Op ongeveer 20 minuten afstand van Füssen ligt het stadje Nesselwang. Hierdoor is het stadje een prima uitvalsbasis als je de meren rondom Füssen wil bezoeken. Ook in de directe omgeving van Nesselwang zijn diverse meren te vinden:

Attlesee
Je houdt van rust en ruimte tijdens het vissen? Dan ben je hier aan het goede adres! De Attlesee en haar omgeving zijn uitgeroepen tot beschermd natuurgebied en wordt omgeven door weiden en bossen. Op de achtergrond doemen de pieken van de Allgäuer Alpen op. Het visseizoen is van mei tot en met november en er mag alleen vanaf de oever gevist worden. Vissoorten die je hier tegen kunt komen zijn paling, snoek, karper, zeelt, witvis en snoekbaars.
De bereikbaarheid van het meer is prima, zowel te voet of per fiets. Ook zijn er - tegen betaling - privé parkeerplaatsen beschikbaar op 300 meter vanaf het meer.

Grüntensee
Dit meer ligt op ongeveer 3 kilometer afstand vanaf Nesselwang. Het meer is 2,5 kilometer lang en kan dieptes tot 11,2 meter bereiken. Het visbestand bestaat hier uit (bruine) forellen, (snoek)baarzen, karpers en zeelt. Langs de oevers van het meer worden tegen redelijke prijzen ook roeiboten verhuurd.

Kögelweiher
Ver van alle drukte en hectiek ligt het meer Kögelweiher, op 4 kilometer afstand van Nesselwang. Auto's kunnen 500 meter verderop in het bos geparkeerd worden. Ook per fiets of te voet is het meer goed bereikbaar. Vissen is hier alleen toegestaan vanaf de oever. 

Inzell
Tussen de Chiemgauer en Berchtesgadener Alpen ligt het dorpje Inzell, middenin de prachtige natuur van de Beierse Alpen. Vele meren liggen hier binnen handbereik.

Zwingsee
Dankzij de verscheidenheid aan vissoorten en de grote visvangsten is dit meer vooral bekend bij vliegvissers. Het decor bestaat uit de dicht beboste hellingen van de bergen, het water is zo helder dat je de bodem van het meer kunt zien en het wateroppervlak wordt regelmatig door vissen doorbroken.
Vissoorten die zich in dit meer bevinden zijn onder andere zeelt, graskarper, forel en snoek. Het is hier mogelijk om zowel vanaf de oever als op het meer te vissen. Het seizoen start in april en duurt tot oktober.

Froschsee
Met een oppervlakte van slechts 1,43 hectare en een diepte van maximaal 6 meter is dit meertje niet bepaald groot te noemen. Daardoor geldt hier een limiet van 2 vissen per dag. Vissoorten die zich in dit meertje bevinden zijn snoek, baars, forel, karper, zeelt, witvis en steur (beschermd).

Rote Traun
Deze rivier loopt dwars door Inzell en heeft een breedte tussen 25 en 30 meter. Bovendien is het water kalm en helder en worden er regelmatig zeer grote vissen (boven 50 centimeter) gevangen. Het visbestand van de rivier bestaat uit bruine forel en snoekbaarzen. In het nabijgelegen dorp Siegsdorf komen de Rote Traun en de Weiße Traun samen en vormen vanaf daar de Deutsche Traun.

Beierse Woud

In dit gebied kunnen vrijwel alle Midden-Europese vissoorten worden gevangen, van karper en zeelt tot forel en brasem.
Hierdoor kunnen genoeg visspots gevonden worden die zeer geschikt zijn voor de hengelsport.

Bad Kötzing
Deze stad ligt centraal in het Beierse Woud en wordt omgeven door tal van rivieren en meertjes waar gevist kan worden. Veel voorkomende vissoorten zijn hier forel, karper, barbeel en baars.Donau
De op één na langste rivier van Europa loopt dwars door het Beierse Woud. De rivier is 2829 kilometer lang en bestaat uit smeltwater en regen.
De Donau bevat veel verschillende vissoorten waaronder karper, zalm, meerval en barbeel.

 visvakantie beierse woud

 Eifel

Dit gebied biedt prachtige locaties waar je je favoriete hobby kunt uitoefenen. De bekendste rivier in dit gebied is waarschijnlijk de Kyll, maar ook andere rivieren in de Eifel zijn prima geschikt voor de visserij. Afhankelijk van de vistechniek kan hier forel en zalm worden gevangen, maar ook snoek, snoekbaars en karper.

Kyll
Langs deze rivier liggen vele plaatsjes waar prima visstekken gevonden kunnen worden. Enkele voorbeelden zijn Hillesheim, Lissingen, Densborn en Kyllburg. Ga van tevoren wel even na welke vergunning er nodig is voor het parcours waar je van plan bent om te gaan vissen.
Het visbestand in de Kyll bestaat vooral uit regenboog, bruine forel en vlagzalm.

Prüm
Holsthum, Irrel, Oberweis en Waxweiler zijn enkele plaatsjes waar je in de 85 kilometer lange Prüm kan vissen. Enkele vissoorten die hier gevangen kunnen worden zijn kopvoorn, beekforel, barbeel, witvis en baars.

Ahr
In het centrum van Blakenheim ontspringt de rivier de Ahr, om na 86 kilometer door de Eifel gekronkeld te hebben in Kripp Sinzig te eindigen. Met een vergunning is het bijna overal in de Ahr toegestaan om te vissen. De rivier bevat overwegend forellen.


Moezel & Hunsrück

Waar de Moezelstreek bekend staat om de wijngaarden, staat de regio Hunsrück bekend om de rustige hoogvlakten, bossen en dalen waar natuurliefhebbers
hun hart op kunnen halen. Één ding is zeker: ook de hengelsporter zal hier volop aan zijn trekken komen!
 
Moezel
Vanuit Frankrijk, via Luxemburg stroomt de Moezel richting de Rijn. In totaal heeft de rivier een lengte van 544 kilometer, waarvan ongeveer de helft in Duitsland ligt. Dit biedt dan ook meer dan genoeg gelegenheid om te vissen. Vooral in de zomer trekt de Moezel veel vissers aan, er staat dan een zwakke stroming.
Het visbestand in de rivier bestaat uit forel, paling, snoek, baars en karper. Let ook hier weer op dat er op veel stekken en parcours een speciale visvergunning moet worden aangeschaft!
 visvakantie moezel

Neckar, Taubertal & Odenwald

Natuurpark Neckartal-Odenwald
Dit natuurpark strekt zich uit tussen Heidelberg in het oosten en Hardheim in het westen. Dwars door het gebied stroomt de rivier de Neckar. In veel plaatsjes die aan de rivier grenzen is het goed vertoeven met een hengel. Ook hier zijn de vergunningen meestal verkrijgbaar bij de lokale VVV kantoren.

Tauber
Dwars door het Taubertal stroomt de 129,1 kilometer lange Tauber. De prachtige omgeving biedt ook hier vele visstekken waar het puur genieten is. Vergunningen zijn meestal te verkrijgen bij de plaatselijke VVV kantoren.


Rhon & Waldhessen

Centraal gelegen in Duitsland is een sprookjesachtig landschap te vinden, waar zich ook meerdere natuurparken bevinden. De meesten hiervan zijn gratis te bezoeken.

Marburg
Bekend door zijn universiteit en middeleeuwse stadscentrum, is Marburg gelegen aan de rivier de Lahn. Dit is een zijrivier van de Rijn en bevat een vrij uitgebreid vistbestand, waaronder baars, forel, snoek en kopvoorn. Iets verder ten noorden van Marburg stroomt de rivier de Ohm, welke weer een zijrivier van de Lahn is. Ook deze rivier staat bekend om zijn goede visstekken en bevat onder andere snoek, paling en snoekbaars.


Sauerland

Dit gebied trekt normaal gesproken veel wintersporters aan, vooral in de omgeving van Winterberg en Willingen. Echter ook watersporters worden naar het gebied getrokken, vooral op en rondom de volgende wateren:

Mohnesee
Dankzij de oppervlakte van 1037 hectare en het heldere water is de Mohnesee al jaren geliefd bij vissers. Hier vang je vooral snoek, baars en af en toe ook forellen.

 visvakantie sauerland

Biggesee
Dit stuwmeer heeft een oppervlakte van ongeveer 9 vierkante kilometer en staat bekend om de reuzen van vissen die er gevangen zijn. Zo zijn er zelfs snoeken van 140 centimeter gevangen!

Edersee
Gelegen in een (beschermd) natuurgebied, met zeer toegankelijke oevers en een diepte van 42 meter is de Edersee een paradijs voor vissers. Hier vind je een zeer uitgebreid visbestand, waaronder snoek, zalm, forel, karper, meerval, paling en bittervoorn. Als je in het park bent is het ook zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen bij het nabijgelegen meer van Affoldern. Dit meer staat bekend om haar zuiverheid en de zalmachtigen die hier gevangen kunnen worden.

Diemelsee
Vissen van grote omvang kunnen hier aan de haak geslagen worden, zoals snoekbaarzen, snoeken en baarzen. Ook paling, beekforel en regenboogforel bevinden zich in het meer.


Thüringen

Tussen de deelstaten Hessen en Saksen ligt Thüringen met in het midden het Thüringer Bekken: een prachtige open laagvlakte waar men de belangrijkste  rivieren van Thüringen kan vinden.

Saale
Het decor van deze rivier bestaat uit prachtige natuur in combinatie met kastelen. De totale lengte is 427 kilometer en het visbestand bestaat
vooral uit forel. Ook vlagzalm en witvis kan hier gevangen worden. Het gebied rondom de stad Jena trekt veel sportvissers vanwege de vele vismogelijkheden.

Unstrutt
Deze zijrivier van de Saale is zo'n 192 kilometer lang en bevat een verscheidenheid aan vissoorten.


Weserbergland

Dit gebied wordt gekenmerkt door sprookjesachtige landschappen met veel heuvels en is dan de basis geweest voor vele sprookjes van de gebroeders Grimm. Zowel natuurliefhebbers als vissers worden naar het Weserbergland getrokken. Een aantal plaatsen die zeker de moeite waard zijn:

Natuurpark Weserbergland
Dit natuurpark is gelegen nabij Hamelen en trekt vele soorten recreatie. Wandelaars, fietsers en kanovaarders zullen hier veelal aanwezig zijn. Heb je liever stilte om je heen? Ook geen probleem. Het park biedt talloze visstekken waar in alle rust een hengeltje uitgeworpen kan worden.

Weser
Met de Werra meegerekend, welke wordt gezien als bovenloop, heeft de Weser een totale lengte van 730 kilometer. De rivier bevat een zeer uitgebreid visbestand, maar er wordt vooral gevist op snoekbaars, paling en barbeel.


Zwarte Woud

Tussen de beschutting van de donkere dennebomen, waar het Zwarte Woud zijn naam aan te danken heeft, bevinden zich een aantal meren waar je prima kunt vissen. Denk hierbij aan de Glaswaldsee, Kirnbergsee, Feldsee, Schluchsee en Hotzenwald.

Titisee
Dit meer heeft een oppervlakte van 1,3 vierkante kilometer en heeft een gemiddelde diepte van 20 meter. Met
2 hengels vissen is hier toegestaan, evenals vissen vanaf een roeiboot.

Mummelsee
De oppervlakte van het meer is vrij klein (3,7 hectare), maar de maximale diepte kan 17 meter bereiken en dus is de Mummelsee een populaire bestemming onder hengelsporters. Het meer is wel gelegen aan de zogenaamde Schwarszwaldhochstraße en trekt daarmee veel toeristen aan.


 Visvakanties in Europa

 visvakantie zwarte woud