Vragen of advies? Bel:

013 744 02 11

ma - vr 10.00 - 16.30 en za 10.00 - 14.00

visvakantie belgie

Visbestemmingen België

Vis hotspots in België

  Terug naar visvakanties in Europa
Of je nu kiest voor de Vlaamse Noordzeekust of de met prachtige natuur omringde meren in de Belgische Ardennen, onze zuiderburen hebben genoeg te bieden op het gebied van de hengelsport! Om de overvloed aan informatie wat overzichtelijker te maken, vind je hier informatie omtrent de wet- en regelgeving in België. Daarnaast hebben we ter inspiratie een aantal hotspots uitgelicht, die het kiezen van een visstek kunnen vergemakkelijken.

Wet- en regelgeving

Zoals in ieder land zijn er ook in België regels verweven met de hengelsport. Het is niet overal toegestaan om te vissen, niet op elk moment en bovendien mogen niet alle vissoorten worden gevangen. Zorg daarom dat je van tevoren goed geïnformeerd bent over het gebied waar je van plan bent te gaan vissen. In sommige gevallen zijn er ook beperkingen op het gebied van de vistechnieken.

Wat de vergunningen betreft, ofwel het "visverlof"; dit kan nogal verwarrend zijn. België is onderverdeeld in twee gewesten (Vlaams Gewest en Waals Gewest), waar de regelgeving over het algemeen vergelijkbaar is. Hieronder vind je een overzicht.
Wallonië / Waals Gewest
Dit gewest beslaat de provincies Waals Brabant, Henegouwen, Luik, Luxemburg en Namen (Waals gewest).
vissen wallonië

Visverlof Wallonië / Waals Gewest

Visvergunning A
:
Vissen met één of twee lijnen vanaf de oever. Prijs: €12,39.

Visvergunning B:
 
Vissen met één of twee lijnen anders dan vanaf de oever. Prijs: €37,18.
Deze vergunningen kunnen worden aangeschaft bij lokale postkantoren of op de website van Maison Wallone de la Peche.
Op deze website is ook een compleet overzicht te vinden van de reglementen die gelden voor het vissen in Wallonië.
Uitzonderingen gelden voor kinderen onder 14 jaar, die zonder visverlof mogen vissen onder begeleiding van een volwassene. Zij mogen echter alleen vissen op zaterdagen, zondagen, feestdagen en tijdens schoolvakanties. Ook mogen ze maar met één hengel vissen, voorzien van enkelvoudige vishaak. De begeleidende volwassene moet wél in bezit zijn van een geldig visverlof.
Ook personen die niet woonachtig zijn in het Waalse Gewest en die meedoen aan een hengelwedstrijd, hoeven niet in het bezit te zijn van een visverlof van het Waals Gewest. De vissersvereniging zal een geldig visverlof uitgeven. De wedstrijd moet in het openbaar aangekondigd zijn en de vissersvereniging moet haar zetel hebben in het Waalse Gewest. Vrijstelling van het Waalse verlof geldt in dit geval alléén tijdens de duur van de wedstrijd.
Vlaanderen / Vlaams Gewest
Dit gewest beslaat de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.
vissen in vlaanderen

Visverlof Vlaanderen / Vlaams Gewest
Gewoon visverlof:
Vissen met één of twee hengels vanaf de oever, of vanaf een steiger of plateau die verankerd is met de oever. Prijs: €13,00.

Groot visverlof
:
Vissen met één of twee hengels anders dan vanaf de oever, bijvoorbeeld wadend vissen of vanuit een boot. Ook voor nachtvisserij.
Prijs: €48,00.

Jeugdvisverlof:
Voor jongeren tot en met 17 jaar. Zij mogen vissen met maximaal twee hengels en moeten elke gevangen vis onmiddelijk weer vrijlaten. Prijs: €5,00

Visverlof Vlaanderen kopen

De visverloven voor Vlaanderen kunnen via internet worden aangeschaft of in ieder postkantoor van het Vlaamse Gewest.
Vissen zonder visverlof is alleen mogelijk zolang het een privévijver betreft en je toestemming van de eigenaar hebt.
Op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos is meer informatie te vinden over waar, wanneer en hoe het is toegestaan om te vissen in Vlaanderen.
vissen ardennen

Viswateren

Zoals eerder vernoemd, heeft België een rijk aanbod wat betreft hengelsportgebieden. Om de informatie een beetje te structureren, vind je hier een overzicht van de grootste viswateren.

De Amblève
Deze rivier heeft een lengte van 71 kilometer en biedt daarmee genoeg visstekken om een hengeltje uit te werpen. Let daarbij wel op of je je aan openbaar staatswater of aan een privé parcours bevindt. Dit in verband met vergunningen. De meest gevangen vissoorten in de Amblève zijn forel, vlagzalm, kopvoorn en barbeel.
De Leie
Deze rivier staat bekend om zijn kenmerkende landschap en is zeer populair onder hengelaars. Vanaf de Franse grens stroomt de Leie ongeveer 109 kilometer lang door België, tot hij in Gent uitmondt in de Schelde. Het visbestand in de Leie bestaat uit baars, brasem, karper en snoek.
De Lesse
Over het algemeen staat de Lesse bekend als vrij onberekenbaar. Hierdoor is de rivier niet altijd even geschikt voor de hengelsport. Er zijn in verschillende plaatsjes aan de Lesse privé parcours te vinden, waar lokaal vergunningen verkregen kunnen worden. Ook is er een parcours van 2,5 kilometer wat openbaar staatswater betreft, waar alleen een Waalse visvergunning voor nodig is. Dit openbare parcours kan worden gevonden tussen de brug van Pont a Lesse tot aan Anseremme, waar de Lesse uitmondt in de Maas. Het visbestand in de Lessen bestaat uit barbeel, rivierbaars, snoek, vlagzalm, kopvoorn, regenboogforel en rivierkreeft.
De Maas
Voor de ervaren hengelaar is dit water geschikt, daar het bekend staat als "lastig water". De Hoge Maas ofwel "Haute Meuse" wordt genoemd als een mooi parcours, tussen het plaatsje Namen en de Frans-Belgische grens. De meest gevangen vissoorten in de Maas zijn barbeel, brasem, kopvoorn en forel.
De Meren van l'Eau d'Heure
In het zuiden van België, tussen Froidchapelle en Boussu-Lez-Walcourt bevinden zich de Meren van l'Eau d'Heure.Dit waterrecreatiegebied bevat 70 kilometer aan oevers en 600 hectare aan meren. De wateren worden veelzijdig gebruikt voor recreatie en sport. Hierdoor is het niet overal toegestaan om te vissen. Het visbestand in deze wateren bestaat uit blankvoorn, brasem, karper, snoek en forel.
De Ourthe
De Oostelijke en Westelijke Ourthe voegen zich samen bij het plaatsje Nisramont. Vanaf daar stroomt de rivier nog door tot aan Luik. De Ourthe bevindt zich in de Belgische Ardennen en wordt omgeven door prachtige natuur. Het is dan ook niet vreemd dat dit gebied zeer populair is onder recreatievissers.
Een aantal suggesties voor vissen in de Ourthe:
visvakantie ardennen

- Het gebied rondom La Roche
- In de omgeving van het dorpje Houffalize
- Parcours tussen de dorpjes Amberloup en Lavacherie

De Ourthe bevat uiteenlopende vissoorten zoals bruine forel, kopvoorn, baars. Ook vlagzalm en serpeling komen hier voor.
De Samber
De belangrijkste zijrivier van de Maas heeft een lengte van 105 kilometer en biedt genoeg visstekken. Zo is de rivier in het plaatsje Lobbes zo'n 25 tot 30 meter breed en heeft een gemiddelde diepte van 3 meter. Ook het gedeelte in Hourpes, tussen Thuin en Landelies, is een populaire locatie. Dit mede vanwege de zeer goede bereikbaarheid. Het visbestand in de Samber bestaat uit blankvoorn, brasem en karper
De Schelde
Vanuit Noord-Frankrijk stroomt deze rivier langs Antwerpen naar de Noordzee. Een populair parcours is het Schelde-Rijnkanaal, welke vanaf Antwerpen richting de grens met Nederland stroomt. Ook heeft de Schelde een groot aantal zijrivieren die zich zeer goed lenen voor de hengelsport. Denk hierbij aan de Zwalm (Oost-Vlaanderen), de Dender (bij Dendermonde) en de Rupel (bij Rupelmonde). Vissoorten die je hier tegen kunt komen zijn onder andere voorn, brasem, karper, baars en paling.
De Semois
Met een lengte van 190 kilometer stroomt de Semois voor het grootste gedeelte door België, door de provincie Luxemburg en in het zuidoosten van Namen. De rivier maakt een aantal scherpe bochten en wordt omgeven door prachtige natuur. In de plaatsjes Poupehan, Chiny en Bouillon bevinden zich bekende visstekken. Vissoorten waar je hier vooral op kunt rekenen zijn witvis, brasem, karper, baars, snoek en paling.
Visvakanties in Europa